نشست ماموریت کتابخانههای عمومی با محوریت تجربههای ایرانی و جهانی در سالن جلسات کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد و در این نشست مسئولین نهاد کتابخانههای عمومی کشور و مهمانان خارجی از تجربه کشورهای خود در ترویج فرهنگ کتابخوانی گفتند.
رشیده بولحسن، مشاور وزیر گردشگری، صنایع خلاقانه و هنرهای نمایشی ایالت ساراواک (مالزی) درباره راهکار ترویج فرهنگ کتابخوانی در کشورش گفت: ما ۴۰ استان داریم، که هر استان کتابخانه عمومی خود را دارد. ما میخواهیم فرهنگ کتابخوانی پایدار را در کشور جا بیندازیم. ما میگوییم خواندن کتاب باید قبل از تولد کودک شروع شود.
بولحسن ادامه داد: هر سال یک روز را به عنوان روز مطالعه در کشور نامگذاری کردیم و هر کس در آن روز کارش را متوقف میکند و به خواندن کتاب اختصاص میدهد. در این زمینه دولت هم به کمک رسانهها، سازمانهای مردم نهاد و مدارس آمده، تا فرهنگ کتابخوانی پایدار شکل بگیرد.
جورج مویزز کرول دو پرادو، رئیس فدراسیون انجمنهای کتابخانههای برزیل درباره ساختار نهاد کتابخانه در این کشور گفت: کشور ما نهتنها بزرگ است، بلکه مشکلات زیادی هم دارد. ما ۷ کمیته متشکل از کتابخانههای تخصصی و کارگروه کتابخانههای عمومی داریم. این کارگروهها اهداف توسعه پایدار را از سال ۲۰۱۷ دنبال میکنند.
رئیس فدراسیون انجمنهای کتابخانههای برزیل با بیان اینکه در این فدراسیون ۱۱۰۰ کتاب به زبان پرتغالی را انتخاب میکنیم، افزود: از آنجایی که قیمتها در کشورمان بالاست، در تهیه کتاب برای مدارس و کتابخانههای عمومی با مشکل روبه رو هستیم. دولتمان یک سیستم کتابخانه ملی راهاندازی کرده و با ۲۷ دولت محلی همکاری میکند. ماموریتمان راهاندازی شبکهای از کتابخانههاست، تا این حس القا شود که کتابخانه محلی برای ارتقای دانش است.
وی با بیان اینکه دولت میزان مطالعه ایالتها را رتبهبندی میکند و ایالتهایی که بیشترین میزان مطالعه را دارند، از کمکهای دولتی بیشتری برخوردار میشوند، گفت: کنگره علمی کتابخانه را داریم و از کتابدارهای هر ایالت دعوت میکنیم حضور داشته باشند.
گفتنی است در برزیل به دلیل گستردگی کشور فدراسیونی هست که ۱۷ انجمن ذیل آن فعالیت میکنند؛ ولی در سایر کشورها انجمن کتابخانههای کشور وجود دارد.
او. ان. چوبِی، دبیرکل انجمن کتابخانههای هند درباره وضعیت کتابخانههای عمومی توضیح داد: در هند مانند ایران ارگانی با محوریت نهاد کتابخانههای عمومی کشور داریم، که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت میکند. در حال حاضر، کشور هند بیش از ۴۶ هزار کتابخانه عمومی دارد. ما ۳۱ کتابخانه در مرکز هند داریم، که کتابخانههای تخصصیمان ۱۱ تاست. ۵۸۲ کتابخانه در نواحی یا مناطق هند هست. بیش از ۱۱۰۰ کتابخانه در شهر وجود دارد.
چوبِی با بیان اینکه کتابخانه روستایی هند بیش از ۱۲ هزارتاست، بیان کرد: ۲۷ کتابخانه سیار داریم. همچنین، تعداد کتابخانههای مدارس بیش از ۹۰۰ تاست. با این حال، کشور هند هم با کاهش سرانه مطالعه کتاب همراه است.
براساس آمار نهاد کتابخانههای عمومی کشور تعداد کتابخانههای عمومی بیش از ۳۷۰۰ کتابخانه در سطح کشور است.
در ادامه میخائیل دیمیترویچ آفاناسیف، رئیس انجمن کتابخانههای روسیه درباره محبوبیت کتابخانههای عمومی گفت: در زمان شوروی کتابخانههای ما موقعیتهای سیاسی داشت و در مکانهایی که جمعیت کمتری بود، کتابخانههای زیادی وجود داشت. بعد از فروپاشی شوروی و با استقلال کشورهای مختلف کتابخانهها استقلال خود را یافتند.